Dalam satu kenyataan eksplosif yang pasti akan menyebabkan hubungan Ottawa dengan Delhi semakin meruncing tetapi turut menjejaskan kedudukan antarabangsa India, Perdana Menteri Justin Trudeau memberitahu parlimen Kanada bahawa agensi keselamatan negaranya mempunyai risikan yang “boleh dipercayai” bahawa kerajaan India berada di sebalik pembunuhan Jun 2023. seorang pemimpin proKhalistan di British Columbia, Hardeep Singh Nijjar.

Pertuduhan Trudeau disusuli dengan pengumuman rasmi daripada menteri luar negeri Melanie Joly bahawa Kanada telah mengusir seorang diplomat kanan India. “Sejak beberapa minggu yang lalu, agensi keselamatan Kanada telah secara aktif meneruskan dakwaan yang boleh dipercayai tentang kemungkinan hubungan antara ejen Kerajaan India dan pembunuhan seorang warga Kanada, Hardeep Singh Nijjar,” kata Trudeau kepada Dewan Rakyat, sambil menambah bahawa dia membangkitkan isu itu dengan Perdana Menteri India Narendra Modi dalam “tidak pasti”.

Beliau menegaskan bahawa “sebarang penglibatan kerajaan asing dalam pembunuhan warga Kanada di bumi Kanada adalah pelanggaran kedaulatan kita yang tidak boleh diterima”. Diplomat India ialah Pavan Kumar Rai, yang dikenal pasti oleh mereka sebagai ketua Sayap Penyelidikan dan Analisis (RAW), agensi perisikan asing India, di Kanada. Seorang pegawai Perkhidmatan Polis India kumpulan 1997, beliau telah ditempatkan ke Ottawa sebagai menteri (eko, penyelarasan, hal ehwal masyarakat) di suruhanjaya tinggi India. Pada masa yang sama, dakwaan bahawa pasukan keselamatan India dan ejen perisikan telah bertindak di luar negara yang melanggar undang-undang antarabangsa telah dibuat baru-baru ini dalam dua kes berprofil tinggi.

Yang pertama melibatkan penangkapan dan persembahan Sheikha Latifa, anak perempuan pemerintah Dubai, oleh Pasukan Khas India di laut lepas Goa pada Mac 2018, dan yang kedua percubaan penculikan diamantaire Mehul Choksi yang melarikan diri di Antigua pada Mei 2021.

CBC News melaporkan bahawa Trudeau telah memberi taklimat kepada “pemimpin beberapa sekutu terdekat Kanada tentang kes itu, termasuk Perdana Menteri Britain Rishi Sunak, Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Presiden A.S. Joe Biden.” Hubungan antara India dan Kanada telah menjadi tegang berhubung aktiviti kumpulan pro-Khalist di Kanada dan persepsi Ottawa bahawa New Delhi campur tangan dalam hal ehwal dalamannya.

Pertemuan antara Trudeau dan Modi minggu lalu di G20 kelihatan membeku, diikuti dengan kemarahan yang dipamerkan semasa sesi foto dan kenyataan berbeza yang dikeluarkan setiap pihak. India digesa “untuk menyelesaikan perkara itu” juga mengharapkannya.

(India) untuk mengulangi bahawa kedudukannya mengenai operasi luar kehakiman di negara lain adalah jelas dan tidak berbelah bahagi dengan undang-undang antarabangsa,” Ia bertentangan dengan peraturan asas yang mana masyarakat bebas, terbuka dan demokratik berkelakuan sendiri.

By Staff Malaysia News Todays

Malaysia News Todays! National, Regional and World News. follow us for info latest everyday!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *