Selama hampir dua dekad sekarang kita menyaksikan serangan dan kritikan yang semakin meningkat mengenai anggaran dan perbelanjaan pertahanan Pakistan.

Mitos telah dibuat bahawa Angkatan Bersenjata Pakistan memakan sekitar 70 hingga 80 peratus daripada jumlah peruntukan belanjawan kita. Begitu juga, pernyataan telah dibuat bahawa anggaran pertahanan Pakistan telah meningkat secara eksponensial selama dua dekad terakhir dan Pakistan membelanjakan lebih banyak wang untuk pertahanan daripada negara lain di rantau ini.

Segmen media arus perdana dan media sosial penuh dengan pernyataan bahawa kesan kumulatif perbelanjaan pertahanan adalah penyebab utama kemiskinan nasional dan kekurangan pembangunan di Pakistan. adalah wajar kita menilai semua proklamasi yang disebutkan di atas, mencari kebenaran dan menyoroti motif sebenar mengapa persepsi ini diciptakan.

Anggaran Pertahanan Perbandingan – Gambaran Keseluruhan

Untuk membuktikan fakta, penyelidikan bebas mengenai anggaran pertahanan Pakistan

dijalankan. Anggaran pertahanan Pakistan juga dibandingkan dengan India yang bersaing dengan lengkungan. Penemuan utama penyelidikan dikongsi dalam perenggan yang berjaya. Persepsi bahawa 70 hingga 80% anggaran masuk ke Angkatan Bersenjata Pakistan sama sekali tidak benar. Selama tiga dekad antara tahun 1990 dan 2020, perbelanjaannya meningkat sebanyak 259 peratus. Pada masa ini, India mempunyai perbelanjaan ketenteraan ketiga terbesar di dunia. Pada tahun 2020,

India membelanjakan sekitar USD 71.1 bilion untuk pertahanan di tengah krisis COVID-19. Pada tahun yang sama, kemiskinan India menunjukkan kadar pertumbuhan tertinggi dalam sejarahnya. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan jumlah penduduk miskin yang diperakui di negara ini adalah 364 juta pada tahun 2019, atau 28 peratus daripada jumlah penduduk, tertinggi di dunia.2 Pakistan menduduki tempat ke-24 dalam perbelanjaan ketenteraan di peringkat global. Dalam tempoh yang sama. Anggaran pertahanan Pakistan hanya meningkat 70 peratus dalam 30 tahun. Memandangkan inflasi tahunan sebanyak 3 peratus, anggaran pertahanan Pakistan secara keseluruhan telah menyusut. Pada masa ini, Pakistan berada jauh di belakang India dalam sumber pertahanan; peruntukan kewangannya hampir 7 kali lebih rendah daripada perbelanjaan pertahanan India.

Begitu juga, Pakistan tidak berada di antara 15 negara teratas dengan peratusan KDNK tertinggi yang dibelanjakan untuk pertahanan. Pakistan membelanjakan kurang dari 4% daripada KDNKnya untuk pertahanan pada tahun 2020. Walaupun perbelanjaan ketenteraan Pakistan sebagai bagian dari PDB telah berubah secara substansial dalam beberapa tahun terakhir, ia cenderung menurun hingga periode 1987-2020, karena 6,9% pada tahun 1987 dan pada 4% pada tahun 2020,3 oleh itu, perbelanjaan pertahanan Pakistan sebagai peratusan KDNK juga menurun. Sebilangan besar negara di rantau ini yang mempunyai ancaman eksistensial yang jauh lebih rendah menghabiskan peratusan KDNK yang jauh lebih tinggi untuk pertahanan berbanding Pakistan. Perkara yang sama dibentangkan di bawah. Mungkin diperhatikan bahawa Israel, negara ideologi lain, membelanjakan 5.2 peratus daripada KDNKnya untuk pertahanan. Sejauh perbelanjaan yang lebih kukuh, perbelanjaan lima per kapita per solider teratas dilakukan oleh Israel ( USD 2,400 ), Amerika Syarikat ( USD 2,220 ), Singapura ( USD 1,930 ), Kuwait ( USD 1,830 ) dan Arab Saudi ( USD 1,805 ), Pakistan secara mengejutkan hanya membelanjakan USD 47 setiap solider.

Kejadian Konflik India-Pakistan dan Keperluan Angkatan Pertahanan yang Kuat

Republik Islam moden Pakistan muncul pada 14 Ogos 1947 ( 27 Ramdan, 1366 Hijri kalendar Islam ) berdasarkan ideologi. Pakistan, pada masa kemerdekaan, terdiri dari dua sayap, iaitu Pakistan Barat dan Pakistan Timur; dengan wilayah Punjab, Wilayah Perbatasan Barat Laut ( NWFP ), Punjab Barat, Sindh dan Benggala Timur masing-masing. Pada masa pembelahan, Kashmir adalah sebuah negara pangeran, dan penduduk mayoritas Muslimnya diperintah oleh seorang Maharajah Hindu bernama Hari Singh. Sesuai dengan prinsip pemisahan yang disepakati, semua wilayah mayoritas Muslim yang berdekatan, termasuk Jammu dan Kashmir seharusnya digabungkan ke Pakistan, bagaimanapun, Hari Singh menangguhkan pengumuman penyertaan Kashmir ke Pakistan, akibatnya, rakyat Muslimnya memberontak terhadapnya. Di Jammu, Muslim Kashmir dibunuh oleh orang Sikh dan Hindu di kawasan di mana mereka majoriti.

Peranan meragukan India Pasca-9/11

Setelah 9/11, AS menyerang Afghanistan dengan tujuan yang dinyatakan untuk membongkar rangkaian Al-Qaeda. Ini memberi peluang keemasan kepada India untuk mengukuhkan kedudukannya

Afghanistan. Bukan rahsia lagi bahawa India, ketika duduk di Afghanistan ( bersama dengan agensi perisik bermusuhan ) sejak tahun 2001 telah melancarkan perang proksi terhadap Pakistan. Bukan kebetulan bahawa Pakistan berada di mata ribut sejak itu. Serangan ke atas Parlimen India, yang menyebabkan pemberontakan di Punjab / FATA, penciptaan Tehrik-i-Taliban Pakistan ( TTP ), Al Qaeda al Hind ( AQAH ) dan pakaian pengganas Negara Islam, serangan ke atas Samjautha Express, GHQ Rawalpindi dan PNS Mehran Karachi, operasi bendera palsu Mumbai, Pathankot, Uri, Pulwama; semuanya mempunyai tujuan strategik yang hampir sama untuk mendiskreditkan dan memfitnah Angkatan Bersenjata Pakistan, membuat dilema dua depan untuk Pakistan dan menurunkan/menurunkan semangat tentera sehingga terdapat kelumpuhan dan kekacauan di Pakistan. Semasa Pakistan sibuk memerangi ancaman keganasan, India mendirikan rumah media palsu di seluruh dunia, terutama di negara-negara A.S. dan EU. Setelah mengenal pasti Angkatan Bersenjata Pakistan sebagai pusat graviti, dan untuk mengikis pivot ini, rumah media India terlibat dalam kempen propaganda negatif terhadap Pakistan dan institusi utamanya. Tema utama propaganda ini adalah:

Pakistan adalah pusat USD 150 bilion selama bertahun-tahun. Walaupun perang melawan keganasan dimenangi, keadaan keselamatan yang tidak menentu di Pakistan menimbulkan kemerosotan ekonomi. Ini menyebabkan inflasi lebih tinggi dan pengurangan pendapatan per kapita. Kekurangan ekonomi ini bersama dengan krisis COVID-19 telah memberi kesan buruk kepada kelas pekerja di Pakistan.

Motif India untuk Propaganda Berbahaya menentang Angkatan Bersenjata Pakistan.

Dari fakta di atas terbukti bahawa India yang, walaupun kemiskinan yang berleluasa, menghabiskan sejumlah besar wang untuk pertahanan. Ini adalah fakta yang mapan bahawa semua kekuatan besar mencari bidang pengaruh mereka sendiri. Dari segi sejarah, sukar bagi negara yang bercita-cita untuk menjadi kekuatan besar yang benar dengan halaman belakang yang tidak ramah atau bermusuhan. Sekiranya India ingin menjadi global, dan juga kekuatan dominan serantau, ia harus memastikan keamanan di seluruh negara. Ini pada dasarnya bermaksud memiliki ruang pengaruh yang merangkumi benua kecil dan wilayah di sekitar Lautan Hindi. India, kerana ekonominya yang besar, pengaruh politik dan di atas semua Angkatan Bersenjata besar telah melakukan usaha bersama untuk membawa negara-negara kecil Bangladesh, Bhutan, Nepal, Maldives, Mauritius, Sri Lanka dan Seychelles di bawah pengaruh. India, dengan cara yang terang-terangan dan tersembunyi, kini juga memastikan bahawa pemerintah pro-India tetap memimpin urusan di negara-negara ini. Pakistan adalah satu-satunya negara yang mencabar hegemoni India di benua kecil dan mengangkat suara untuk melindungi hak-hak minoriti di India dan umat Islam khususnya di IIOJ & K. Dalam keadaan seperti ini, India selalu bertujuan untuk pemecahan dan denuklearisasi Pakistan sehingga menjadi satu-satunya kuasa besar di rantau ini. Namun, sampai saat Angkatan Bersenjata Pakistan yang gagah berani dan profesional hadir, yang telah menulis sejarah baru dengan mengalahkan keganasan dengan keringat dan darah mereka, India tidak dapat mencapai reka bentuk jahatnya. Dalam keadaan ini, New Delhi berusaha mewujudkan perselisihan antara rakyat Pakistan dan Angkatan Bersenjata dengan menyebarkan bahawa semua masalah ekonomi negara disebabkan oleh anggaran dan perbelanjaan pertahanannya yang besar.

Ancaman Ketenteraan kepada Pakistan

Tentera India dengan 1,445,000 anggota aktif, adalah pasukan darat kedua terbesar di dunia. Pada tahun 2020, Tentera India terus beralih ke moden, mudah alih, dan kekuatan darat yang mematikan dengan meletakkan sistem tempur dan peralatan komunikasi yang ditingkatkan dan meningkatkan kemampuannya untuk menjalankan dan menguruskan operasi gabungan dan gabungan yang kompleks. Tentera Laut India adalah tentera laut ke-6 terbesar di dunia. Dengan 285 platform pelbagai dimensi, termasuk kapal induk, ia adalah kekuatan yang semakin moden dan fleksibel. Kini telah memfokuskan diri untuk mengganti platform generasi lama dengan kemampuan terhad yang memihak kepada pejuang pelbagai peranan moden yang lebih besar. Pada tahun 2020, Tentera Laut India sebahagian besarnya terdiri daripada platform pelbagai peranan moden yang menampilkan senjata dan sensor anti-kapal, anti-udara, dan anti-kapal selam canggih. Tentera Udara India merupakan pasukan penerbangan terbesar di rantau ini setelah China dan merupakan yang kelima terbesar di dunia, dengan lebih dari 2,000 pesawat, di mana 645 adalah pesawat tempur. IAF dengan cepat mengejar kekuatan udara Barat dalam pelbagai kemampuan dan kecekapan. Pasukan Strategik India telah mengembangkan dan menempatkan berbagai peluru berpandu balistik dan pelayaran darat, udara dan laut konvensional serta nuklear. Begitu juga, India mempunyai kemampuan serangan kedua yang terjamin dalam bentuk kapal selam berkemampuan ICBM.

Dalam keadaan ini, ketidakseimbangan ketenteraan konvensional antara India dan Pakistan meningkat dengan stabil sejak tiga dekad yang lalu, dan jurang kemampuan yang memihak kepada India mungkin akan semakin meningkat dalam beberapa tahun akan datang. Walaupun kemerosotan ekonomi dan pandemi COVID-19 yang teruk, India tidak berminat untuk mengurangkan sumber daya yang diperuntukkan untuk pemodenan dan pengembangan kemampuan ketenteraan konvensional dan nuklearnya. Dalam keadaan ini, Pakistan tidak akan mempunyai pilihan selain mempertahankan tahap minimum perbelanjaan ketenteraan yang diperlukan untuk mengekalkan sikap pencegahan konvensional dan nuklear yang boleh dipercayai terhadap India. Mungkin diingat bahawa kepemimpinan politik dan ketenteraan India secara terbuka mengancam akan menyerang Azad Kashmir dan Gilgit-بلتستان dalam banyak kesempatan. Dipercayai bahawa hingga saat India meninggalkan ideologi Akhand Bharat dan tujuan strategiknya yang tidak realistik untuk membatalkan Pakistan, Asia Selatan akan terus berada di bawah awan perang dan konflik.

Kesimpulan

India menikmati kelebihan kualitatif dan kuantitatif ke atas Pakistan dalam keseimbangan ketenteraan konvensional, namun, Angkatan Bersenjata Pakistan, dengan sokongan penuh negara mampu mengalahkan sebarang kesalahan India. Namun, hingga saat India mengurangkan anggaran pertahanannya, meninggalkan tujuan strategiknya yang tidak realistik dan mencari jalan keluar yang baik untuk masalah Kashmir, Pakistan secara sepihak tidak dapat mengurangi perbelanjaan pertahanannya. Dipercayai bahawa ketidakstabilan ketenteraan yang wujud dalam ketidakseimbangan konvensional adalah resipi peningkatan dari perang konvensional yang terhad dan akhirnya pertukaran nuklear. Kashmir adalah perselisihan utama dan dapat meningkatkan konflik antara India dan Pakistan. Sebarang kemerosotan keadaan hak asasi manusia di IIOJ & K boleh bertindak sebagai pemangkin krisis konvensional dan tidak konvensional. Situasi letupan ini memerlukan campur tangan dari PBB, masyarakat global, dan juga usaha dua hala untuk mencari jalan keluar yang baik untuk masalah Kashmir. Begitu juga, langkah-langkah membangun keyakinan antara jiran bersenjata nuklear perlu dimulakan untuk mengurangkan risiko perang, dan mempromosikan keamanan yang tahan lama di rantau ini.

By Staff Malaysia News Todays

Malaysia News Todays! National, Regional and World News. follow us for info latest everyday!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *