JOHOR BAHRU, 11 Okt (Bernama) — Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Johor menggagalkan cubaan sepasang suami isteri memperoleh Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) melalui pemalsuan identiti di Kulai, semalam.

Pengarah JIM Johor Baharuddin Tahir berkata pegawai bertugas telah mengesan perbuatan pasangan warga tempatan itu yang menggunakan dokumen diri milik anak mereka untuk memohon PMA bagi seorang kanak-kanak lelaki warga Sri Lanka, dengan disyaki menerima sejumlah bayaran daripada seorang individu yang masih bebas.

Beliau berkata dalam kejadian kira-kira 10 pagi di Pejabat JIM Cawangan Kulai itu, kanak-kanak lelaki warga asing itu gagal untuk menjawab beberapa pertanyaan yang dikemukakan, sekali gus menimbulkan rasa curiga kepada pegawai bertugas.

“Hasil pemeriksaan lanjut mendapati bahawa kanak-kanak itu tidak bersekolah seperti yang dinyatakan dan tidak boleh berbahasa Melayu, serta hanya menjawab soalan apabila ditanya dalam Bahasa Inggeris.

“Justeru, pasangan terbabit ditahan bagi siasatan lanjut di bawah Seksyen 12 (A) Akta Pasport 1966,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baharuddin berkata JIM tidak pernah melantik mana-mana ejen atau wakil untuk menjalankan urusan imigresen dan menegaskan kepada orang ramai agar tidak terpedaya dengan janji manis diberikan pulangan lumayan dengan menjual dokumen diri atau bakal berdepan hukuman berat.

“JIM menyeru orang ramai tampil menyalurkan maklumat sekiranya terdapat kegiatan yang menyalahi undang-undang dalam usaha memastikan keamanan negara,” katanya.

By Staff Malaysia News Todays

Malaysia News Todays! National, Regional and World News. follow us for info latest everyday!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *